Personlig utveckling -
vägledande och reflekterande samtal
Ibland kan det vara användbart att prata med ett proffs även om man inte har några direkta problem med hälsan. Antingen strukturerat och målinriktat eller helt fritt.
Pris per samtal (50 minuter) är 1 200 kronor. Ring på telefontid om du är intresserad, eller skicka e-post om att du vill bli kontaktad, ange då telefonnummer jag kan nå dig på, se under Kontakt.
Några områden där jag fördjupat mig lite extra:
- Stress. Hur och vad kan man göra för att minska den samlade bördan i vardagen, och för att stärka upp vila och återhämtning? Hur kan man hantera en dålig arbetsmiljö på jobbet och/eller för mycket som behöver göras i privatlivet?
- Självkänsla och självmedkänsla. Hur mycket tycker du om dig själv, hur värdefull känner du dig, hur omtänksam och respektfull är du mot dig själv? Ibland kan man behöva jobba aktivt med att förändra detta.
- Negativt tänkande. En del har en stark tendens att mest uppmärksamma problem, faror och nackdelar i olika situationer. Det kan vara tecken på till exempel depression eller skadlig stress, men det kan också vara mer av ett personlighetsdrag. Oavsett vilket går det oftast att ändra på.
- Meningen med livet. Vad är viktigt och värdefullt, och värt att prioritera högre? Vad kan man släppa taget om, åtminstone lite grann? Vad vill jag? Egentligen?
- Översmart. Att vara väldigt intelligent på ett eller flera sätt är en resurs, men ofta också ett problem, en komplikation, bland annat socialt. Hur kan man hantera detta?
- Översnäll. En del människor är för snälla för sitt eget bästa, bryr sig om andras behov för mycket och sina egna för litet. Det riskerar att leda till sjukdom i det långa loppet, och det är bra om man kan åtgärda det innan det hunnit gå så långt.
- Högkänslighet. Förutom att man kan vara ovanlig känslig för sinnesintryck på grund av till exempel stress eller NPF-diagnos kan man också vara det bara för att man är sån. Hur kan man hantera det på ett bra sätt?
- Nattuggla. För somliga är det mest naturliga att somna rejält sent, en bra bit in på natten, och också vakna rejält sent. Men det krockar ofta med omgivningens krav och förväntningar. Hur kan man handskas med detta?
- Livsstilsförändringar. Har du bestämt dig för att ändra vissa saker i hur du lever i din vardag, men har svårt att få det att bli av (eller hålla över tid)?
- Stora förändringar. De flesta har en tendens att fortsätta leva och göra ungefär som man är van vid, ibland bara just för att man är van vid det. Det kan vara svårt att komma sig för att ta stora steg, även när man är övertygad om att det vore bra.
- Klimatångest. Även när ångest över klimat och miljö, och andra stora samhällsproblem, inte är så stark att det räknas som en sjukdom kan det vara en bra idé att försöka lindra den och hantera den mer konstruktivt.
- Friskvård och egenvård. Vad kan man göra själv för att sköta om, skydda och stärka sin psykiska hälsa?
- Konst och skapande verksamhet. Om man håller på med konstnärlig verksamhet, till exempel bild, musik eller text, antingen som fritidsintresse eller yrkesmässigt, kan man ibland ha nytta av yttre stöd med till exempel låsningar eller inspirationsbrist. Eller bara för att komma vidare i sin utveckling.
- Gott och ont, rätt och fel. Det finns sällan några helt säkra rätta svar när det gäller svåra etiska och moraliska frågor. Men man kan ofta minska sin osäkerhet, och få bättre grepp om vad man själv tycker är ok och acceptabelt.
- Tidsoptimism. Om man har envisa besvär med att passa tider och/eller med att hinna med det man trodde man skulle hinna kan man ibland ha nytta av att jobba med hur man tänker kring och förhåller sig till tid.
- Livets jävlighet. De flesta människors liv innehåller, åtminstone ibland, någon form av eländen eller problem. Som man snarare får leva med än har möjlighet att åtgärda. Hur kan man göra det bästa av en svår och påfrestande situation?
Föreläsningar, workshops och kurser
Aktuella kurser:
Bitchkurs, 5 träffar. Pris 1 200 kronor.
Lär dig bli lite mer sunt egoistisk och otrevlig. För dig som är för snäll för ditt eget bästa.
Stresskurs, 5 träffar. Pris 1 200 kronor.
Lär dig tekniker och synsätt som gör en skadligt stressig vardag lite mindre stressig.
Kurserna genomförs fysiskt på plats centralt i Stockholm, på kvällstid, och startar när de fått 12 anmälda deltagare. Det ingår alltid ett skriftligt material med de viktigaste inslagen i kursen. Anmäl dig till kurser du är intresserad av via e-post, eller ring på telefontid, se under Kontakt.
Beställa en alldeles egen kurs??!
Det mesta jag gärna jobbar med i individuella samtal (se under behandling och personlig utveckling) håller jag också gärna föreläsningar/workshops/kurser om. I egen regi eller hos någon form av uppdragsgivare. Hör av dig om du är intresserad av något särskilt, så kan vi prata om möjligt innehåll och upplägg.
© Jonas Arnqvist. Alla rättigheter förbehållna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.