PSYKOLOGMOTTAGNING

 

Samtalsbehandling för psykisk ohälsa

 

Framför allt arbetar jag med bedömning och behandling av lindrig till måttlig psykisk ohälsa hos vuxna, med mottagning i centrala Stockholm.

 

Några besvär/sjukdomar jag jobbat rätt mycket med genom åren är stress/utbrändhet/utmattning, oro/ångest, depression, sömnsvårigheter och kvarstående besvär efter traumatiska upplevelser.

 

I huvudsak jobbar jag utifrån Kognitiv Beteendeterapi, KBT, men jag använder även andra perspektiv och metoder när jag anser att det är klokt och konstruktivt.

 

Jag jobbar aldrig med att bara försöka bota en sjukdom utifrån en färdig mall, jag försöker alltid se och förstå den person jag möter som en hel människa. Och ta med hens livssituation och livshistoria i bedömningen av problemet och valet av upplägg på behandlingen. 

 

En behandling hos mig brukar börja med ett eller ett par bedömningssamtal. Om jag bedömer att behandling hos mig har goda chanser att ge dig bra hjälp ger jag ett förslag på ungefärligt upplägg. Oftast rör det sig om någonstans mellan tre och femton träffar, inte oftare än en i veckan, inte mer sällan än en i månaden.

 

(Om jag i bedömningen kommer fram till att samtal hos mig kanske inte är den lämpligaste insatsen kommer jag att ge förslag på andra möjliga vägar att få hjälp.)

 

I de flesta behandlingar ingår hemuppgifter, att träna på olika saker i sin vardag mellan träffarna, några timmar per vecka. Man pratar ihop sig om vad som kan vara bra att träna på.

 

Jag har patientsamtal dels via fysiska möten, dels via telefonsamtal. Jag har samtalstider eftermiddag och kväll. Jag kan även ta samtal på engelska. (Jag har inte patientsamtal via videolänk.)

 

Priset per samtal (50 minuter) är 1 200 kronor.

 

Behandlingsgaranti

 

Om jag utifrån bedömningen föreslår ett behandlingsupplägg, men behandlingen inte leder till något tydligt positivt resultat, då får man pengarna tillbaka. Läs mer här.

 

Vill du boka en tid för bedömning av psykisk ohälsa ska du ringa mig på telefontid, se under Kontakt. Om det är upptaget kan du lämna ett meddelande eller skicka ett SMS om att du vill bli uppringd. Du kan också skicka e-post om att du vill bli kontaktad, men skriv då inget om dina besvär i mailet, bara ditt telefonnummer och på vilka tider du kan vara nåbar.

 

Vad jag inte gör: Jag jobbar INTE med psykisk ohälsa som jag tycker hör hemma inom specialistpsykiatrin, eller där jag inte tycker att min kompetens passar. Jag jobbar bland annat inte med mer omfattande ätstörningar eller självskadebeteenden, personlighetsstörningar, psykoser eller missbruksproblem. Jag gör inte utredningar. Jag jobbar inte med barn.

 

Hanteringsstrategier vid ADHD

 

De vardagsstrategier som fungerar bra för personer utan NPF-diagnos fungerar ofta dåligt eller inte alls för de med. Ibland förvärrar de till och med situationen. Hur kan man tänka och göra för att det ska fungera bättre?

 

Kompletterande intyg vid sjukskrivning för stress/utbrändhet

 

Ibland kan de sjukintyg man får från sin läkare ha brister i förhållande till vad Försäkringskassan vill ha. Då kan en fördjupad bedömning från till exempel psykolog kanske göra skillnad.

 

Stödsamtal

 

Ibland vid psykisk ohälsa är det mer ändamålsenligt med enstaka eller återkommande stödsamtal, i syfte att hantera sig själv eller sin vardag lite bättre, än att genomgå regelrätt psykoterapi. Det kan till exempel vara när den psykiska ohälsan är kronisk, när den psykiska ohälsan till stor del beror på yttre omständigheter som är svåra att åtgärda för stunden, eller när man tidigare genomgått framgångsrik psykoterapi men hamnat i en svacka.

© Jonas Arnqvist. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.